LVGHD

Kerstloop Brugge - Veel gestelde vragen (FAQ)

 1. 1. Waarom start de 6 & 10 Km niet apart?

De tijd om het verkeer stil te leggen en de bussen van DE LIJN uit de Brugse binnenstad te weren is beperkt tot het minimum. Aparte starts betekenen hier een langere duur en is geen optie. Tevens is de tijdspanne tussen de start en de aankomst van de eersten zo kort dat alle mogelijke opties (waves, gespiltste start,…….) uitgesloten zijn. Momenteel is verplaatsen van de start naar bijvoorbeeld het Zand ook geen optie wegens werken. En dan verliest de wedstrijd ook heel wat van zijn charme als de start en aankomst niet meer gebeuren op de Markt. Het blijft namelijk een unieke locatie en de reden waarom mensen van overal in het land en zelfs daarbuiten naar de Kerstloop komen in BRUGGE.

 1. 2. Kan er niet in Waves worden gestart?

Zelfde antwoord als op vraag 1

 1. 3. Het is donker op sommige stukken?

Dat is inderdaad zo. In de maand december is het om 17 uur donker maar dat maakt ook het speciale van het evenement in de stad. De kerstverlichting komt dan ook het beste tot zijn recht ook al is die niet in alle straten aanwezig. Het is nu eenmaal onmogelijk om een omloop van 6 & 10 km te vinden binnen het centrum die volledig verlicht is met extra kerstverlichting.

 1. 4. Het is soms gevaarlijk glad?

Ook dat heeft te maken met het specifieke van de stad BRUGGE. Namelijk er liggen heel veel kasseien. En zelfs bij droog weer zijn die soms glad. Een reden te meer om heel voorzichtig en waakzaam te zijn eerder dan te proberen 30 seconden sneller te lopen. De hoofdbetrachting moet zijn om deel te nemen voor de eindejaarsfeer, de muziek, de kerstverlichting en het lopen in de Brugse binnenstad veel meer dan een toptijd neer te zetten want dit is op deze omloop en in deze omstandigheden onmogelijk.

 1. 5. Moet je lang aanschuiven aan de start?

In 2015 was de wedstrijd met 5000 deelnemers volledig VOLZET en al deze deelnemers  waren allemaal over de startlijn in 7 min 50 seconden, waren allemaal van de Markt na 10 minuten en voorbij de Rozenhoedkaai in 12 minuten wat eigenlijk een half mirakel is voor zulke massa. Tevens moet je rekeing houden met het feit dat de tijd die genomen is pas in gaat als je de startlijn overschrijd. De wijziging van de omloop met vertrek in de omgekeerde richting is een hele verbetering geworden om te starten en aan te komen.

 1. 6. Kan er niet in meerdere boxen worden gestart?

Er is een startbox vooraan voor de eerste 150 van het jaar voordien. Meerdere boxen plaatsen is onmogelijk wegens de opbouw op de Markt die pas kan worden gestart na 17 uur en het verkeersvrij maken van de markt vanaf 19 uur. Starten en aankomen op de Markt is fantastisch mooi maar heeft inderdaad ook een aantal beperkingen.

 1. 7. Is de Kerstloop niet duur?

Absoluut niet in vergelijking met andere stadslopen van deze omvang waar je meer betaald en minder krijgt voor je geld. De kerstloop is eerder een van de goedkoopste in zijn soort. Tevens en niet onbelangrijk gaat alle winst naar Goede Doelen!! Na de editie 2015 zal er ook nu weer meer dan 10.000 Euro worden geschonken aan 5 projecten voor het Goede doel. Daarom moet men er als deelnemer rekening mee houden dat het event absoluut geen commerciële doelen heeft, integendeel!

 1. 8. Zijn de kleedkamers ver van de Start/aankomst?

Met de verhuis naar de Beurshalle hebben we de ideale locatie gevonden als kleedkamers, douches, bagageplaats en secretariaat. Dit is op 600 meter van de Markt. Is dat ver? Het lijkt eerder de ideale opwarming naar de startplaats en tevens is in de Brugse binnenstad geen enkele locatie te vinden beter dan deze om zo een groot aantal deelnemers te ontvangen.

 1. 9. Zijn de straten niet te smal in BRUGGE?

De smalste stroken werden er de laatste jaren steeds uitgehaald maar je kan niet alle smalle straten vermijden en dat is tevens BRUGGE zoals het echt is!

 1. 10. Waarom is er een beperking voor het aantal deelnemers?

In samenspraak met het Stadsbestuur is beslist om de komende 3 jaar de wedstrijd te beperken tot 5000 deelnemers om het toch nog aangenaam te houden voor iedereen. Rekening houden we hier vooral met de Markt die voor een groter aantal deelnemers te beperkt gaat worden als start/ aankomstplaats. Ondanks het feit dat de wedstrijd in 2015 DRIE dagen op voorhand volledig volzet was en er nog heel veel mensen ontgoocheld waren om niet te kunnen deel nemen blijft de 5000 gehanteerd. Het is dus van belang om je tijdig in te schrijven als je zeker wil zijn van je startnummer.

 1. 11. Is het mogelijk de bevoorradingspost aan de aankomst te verplaatsen?

In 2015 hebben we de bevoorrading van AQUARIUS zelf in handen genomen en was het stukken beter dan het jaar voordien al is het zeker nog niet perfect. Alvast werden 5500 flesjes aan de man/vrouw gebracht. Betere aanduiding moet er in de toekomst voor zorgen dat de plaats beter opvalt voor iedereen. Korter bij de aankomst kan niet want dan zorg je voor filevorming aan de aankomstlijn wat niet de bedoeling kan zijn. In de toekomst gaan we de plaats van bevoorrading beter aanduiden en wat groter maken.